Quantcast
Channel: Sıkça Sorulan Sorular | Alastyr
Viewing all 107 articles
Browse latest View live

LiteSpeed Cache ile Daha Hızlı OpenCart

$
0
0

OpenCart 2.3 ve üzeri için LiteSpeed ​​Cache, gelişmiş bir etiket tabanlı yapı içerir. Performans açısından Apache web server yerine tercih edilen, LiteSpeed web serverına ait olan LiteSpeed Cache eklentisi OpenCart e-ticaret alt yapısını kullanan web sitelerinde performans artışını amaçlıyor.

Opencart için LiteSpeed Cache eklentisi, kategori veya üretici de dahil olmak üzere ürün verileri değiştiğinde otomatik bir önbellek temizlemesinin tetiklenmesini sağlar.

alastyr-opencart-lscache-cover

OpenCart İçin Neden LiteSpeed ​​Önbellek Kullanmalısınız?

OpenCart için LiteSpeed Cache eklentisi, mağazanıza hassas ve özelleştirilebilir önbellekleme sağlar ve aynı zamanda etkileyici performans sunar. Giriş yapan kullanıcılar için gelişmiş önbellek seçenekleri, sitenizin statik bir site kadar verimli çalışmasına yardımcı olarak kullanıcı deneyimini büyük ölçüde geliştirir.

LiteSpeed Cache’in Desteklediği OpenCart Sürümleri

LSCache Extension v1.1.0 (For OpenCart v2.3) – 16.11.2018 - Eklentiyi indir

LSCache Extension v1.1.0 (For OpenCart v3.0) – 16.11.2018 -  Eklentiyi indir

OpenCart LiteSpeed Cache Eklenti Kurulumu

OpenCart yönetici paneli üzerinden LiteSpeed Cache eklentisini yükleyerek kullanmaya başlayabilirsiniz. Kuruluma başlamak istiyorsanız aşağıdaki adımları takip ederek, eklentiyi hızlı bir şekilde kurabilirsiniz.

Eğer aktif olarak kullandığınız bir cache eklentisi bulunuyorsa, LiteSpeed Cache eklentisini aktifleştirmeden önce diğer eklentinizi devredışı bırakıp kaldırdığınızdan emin olun.

1) Eğer OpenCart yönetici panelinize giriş yaptıysanız, sol menüde bulunan Eklentiler sekmesi altındaki Eklenti Yükle bağlantısına tıklayın. Ardından açılan sayfada Yükle butonuna tıklayarak sitemizden indirdiğiniz OpenCart LiteSpeed Cache eklenti dosyasını .zip halinde yükleyiniz.

OpenCart LiteSpeed Cache Eklentisi-2

2) Eklentiyi yükledikten sonra, Eklentiler bağlatınsına tıklayın ve açılan sayfadan bölümden Modüller bölümünü bağlantısını seçip eklentinin kurulumunu tamamlayın.

OpenCart LiteSpeed Cache Eklentisi-3

OpenCart LiteSpeed Cache Eklentisi-4

3) Yapılandırma

Bu adım isteğe bağlıdır. Eklenti etkinleştirildikten sonra, önbelleğiniz zaten çalışır durumdadır, ancak yapılandırma ekranında birkaç ayar özelleştirebilirsiniz.

OpenCart LiteSpeed Cache Eklentisi-6

Önbellek Temizleme İşlemi

Kırmızı ok ile gösterilen buton, web sitenizin LiteSpeed ​​önbelleğini temizler. Bireysel hosting hesaplarında kullandığınız WordPress ve diğer OpenCart LiteSpeed Cache dosyalarını da temizler.

OpenCart LiteSpeed Cache Eklentisi-5

The post LiteSpeed Cache ile Daha Hızlı OpenCart appeared first on Sıkça Sorulan Sorular | Alastyr.


SSL Sertifika Kurulumu Nasıl Yapılır?

$
0
0

SSL Sertifika Kurulumu Nasıl Yapılır başlıklı eğitselimizde Alastyr müşteri paneliniz aracılığı ile cPanel’e SSL Sertifikası kurulumu hakkında yardım alabilirsiniz.

Kontrol paneline giriş yapınız

siteadresiniz.com:2082 adresinden kontrol paneline giriş yapınız. Eğer hizmetinize ait hesap bilgilerinizi hatırlamıyorsanız lütfen bizimle iletişim kurun

 

CSR kodu oluşturun

Öncelikle ihtiyacımız olan CSR kodunuzu oluşturmak için GÜVENLİK bölümünde bulunan SSL/TLS bağlantısına tıklayın.

CSR Kodu Olusturma (1)

Girmiş olduğunuz sayfada Sertifika İmza İstekleri (CSR) başlığı altındaki “SSL sertifika imzalama istekleri oluşturun, görüntüleyin veya silin.” bağlatısına tıklayıp CSR kodunuzu oluşturmaya başlayın.

CSR Kodu Olusturma (2)

Doldurulması gereken alanlar aşağıdaki gibidir. (Zorunlu olarak doldurulması gereken alanlar * ile işaretlenmiştir.)

Etki Alanları: SSL Sertifikanızın kurulacağı alan adını www öneki ile veya www öneksiz şekilde belirtiniz. ÖRN: www.alastyr.info ya da alastyr.info

Şehir: Izmir

Eyalet: Konak

Ülke: TR (Türkiye)

Şirket: Etki alanına yazmış olduğunuz değerin aynısını buraya yazın.

E-Posta: hostmaster@alanadiniz.com (Mail hesabını oluşturmayı unutmayınız.)


CSR Kodu Olusturma (3)CSR Kodu Olusturma (4)

Alanları doldurduktan sonra Oluştur butonuna tıklayarak CSR kodunuzun oluşturulmasını sağlayın. Kodlanmış Sertifika İmza İsteği bölümünden CSR kodunuza ulaşabilirsiniz, kaybetmemek için kopyalayıp bir not defterine kaydediniz.

CSR Kodu Olusturma (5)

SSL Sertifikanızı yapılandırın

Artık Alastyr müşteri panelinize giriş yaparak, SSL Sertifikanızı oluşturabilirsiniz. Hizmetlerim menüsü altında bulunan SSL Sertifikalarım bağlatısına tıklayın ve satın almış olduğunuz sertifikaları görüntüleyin. Kurulumunu gerçekleştireceğiniz SSL Sertifikasına tıklayarak ürün yönetim sayfasına giriş yapın.

SSL Musteri Panel Islemleri (1)

Yapılandırmasını gerçekleştireceğiniz SSL Sertifikanızın ürün yönetim sayfasında bulunan Oluştur butonuna tıklayarak işlemlere başlayın.

SSL Musteri Panel Islemleri (2)

Ürün yönetim sayfasında bulunan alanları eksiksiz ve doğru şekilde doldurmanız gerekmektedir. Aşağıdaki gibi doldurabilirsiniz.

Sunucu Bilgileri

CSR Girin: Oluşturmuş ve kaydetmiş olduğunuz CSR kodunuzu kopyalayıp ilgili alana yapıştırınız.

Web Sunucunuzu Seçin: Kurmuş olduğumuz sunucumuz cPanel kontrol Paneli kullandığından bunu seçiyoruz.

İmza Algoritması: SHA2 

SSL Musteri Panel Islemleri (3)

Site Yöneticisi Kontak Bilgileri

Ünvan: Mr / Mrs

Ad: Otomatik gelmektedir.

Soyad: Otomatik gelmektedir.

Email Adresi: Otomatik gelmektedir.

Telefon: Otomatik gelmektedir.

Teknik Kontak Bilgileri

Admin kontağı ile aynımı? seçeneğini işaretleyebilirsiniz.

Tüm alanları eksiksiz doldurduysanız, Devam etmek için tıklayınız butonuna tıklayın.

SSL Musteri Panel Islemleri (4)SSL Musteri Panel Islemleri (5)

Ardından SSL Sertifikası için onay aşaması gelmektedir. SSL Sertifikalarının onaylanmasında üç aşama bulunmaktadır. Bunlar; dosya ile onaylama(HTTP), mail ile onaylama ve cname (DNS) ile onaylama işlemleridir. Biz dosya ile onaylama aşamasını gerçekleştireceğiz.

Domain Onaylama Metodu bölümünde HTTP‘yi seçerek dosya tabanlı kimlik doğrulamasını seçin ve bir sonraki bölümden hostmaster@alanadiniz.com mail adresinizi seçin. Ardından Devam etmek için tıklayın butonuna tıklayın.

SSL Musteri Panel Islemleri (6)

Alastyr müşteri paneliniz üzerindeki işlemleri başarı ile tamamladınız. Doğrulama aşamasını tamamlamak için bir sonraki sayfada bulunan Download Authfile butonuna tıklayarak doğrulama dosyanızı indirin ve ardından sertifikanın kurulacağı web sitenize ait cPanel’e giriş yapın.

SSL Musteri Panel Islemleri (7)

Onay dosyasını yükleyin

cPanel’e giriş yaptıktan sonra doğrulama dosyamızı yükleyebilmek için DOSYALAR bölümünde bulunan Dosya Yöneticisine tıklayın ve public_html dizinine giriş yapın.

Öncelikle dosya yöneticisi sayfasının sağ en üst köşesinde bulunan Ayarlar butonuna tıklayarak açılan Tercihler penceresinden Gizli Dosyaları Göster (dotfiles) bölümünü işaretleyerek Save butonuna tıklayıp kaydedin. Böylece oluşturulmuş veya oluşturulacak gizli .dosya veya .klasor (dotfiles) dizinlerini görüntüleyebileceksiniz.

SSL Dosya Yoneticisi (1)

Artık dosya tabanlı kimlik doğrulama işleminizi gerçekleştirebilirsiniz. Dosya Yöneticisi sayfasında sol üst köşeden + Klasör butonuna tıklayarak .well-known klasörünü oluşturun.

SSL Dosya Yoneticisi (2)

Ardından oluşturmuş olduğunmuz .well-known klasörüne giriş yaparak + Klasör butonuna tıklayın ve pki-validation klasörünü oluşturun.

SSL Dosya Yoneticisi (3)

Dosya Yöneticisi sayfasında son aşama olarak, oluşturmuş olduğunuz pki-validation klasörüne giriş yapın ve ardından Dosya Yöneticisi sayfasında bulunan Yükle butonuna tıklarak indirmiş olduğunuz fileauth.txt dosyasını yükleyin.

SSL Dosya Yoneticisi (4)

Sertifikanızı yükleyin

Ana bayi, yüklemiş olduğunuz onay dosyasını http://alanadiniz.com/.well-known/pki-validation/authfile.txt adresinden kontrol edecektir. Yüklemiş olduğunuz onay dosyasının tarayıcı üzerinden erişilebilir olduğundan emin olun. Ana bayinin sertifikanızı onaylama işlemi biraz zaman alacaktır. Bu süreye hiç bir şekilde müdahale edilememektedir, beklemenizi rica ederiz.

Hizmetlerim menüsü altında bulunan SSL Sertifikalarım bağlatısına tıklayın ve satın almış olduğunuz sertifikaları görüntüleyin. Kurulumunu gerçekleştireceğiniz SSL Sertifikasına tıklayarak ürün yönetim sayfasına giriş yapın.

Onaylanmış ve aktifleştirilmiş olan SSL Sertifikanızı ürün yönetimi sayfasından görüntüleyebilir ve Sertifikayı İndir butonuna tıklayarak indirebilirsiniz. Eğer sertifikanız onaylandıysa sertifikayı indir butonuna tıklayıp bilgisayarınıza .zip dosyasının inmesini bekleyin.

SSL Sertifikası Indirme ve Yukleme (1) SSL Sertifikası Indirme ve Yukleme (2)

Sertifika dosyanızı bilgisayarınıza indirdiyseniz .zip uzantılı dosyayı açın. Sıkıştırılmış .zip uzantılı dosya içerisinde Plain Text Files klasörüne girin ve ServerCertificate.txt dosyası içerisindeki sertifika kodunuzu kopyalayın.

cPanel’e girin ve sertifikayı yükleyin

cPanel’e giriş yaptıktan sonra GÜVENLİK bölümü altında bulunan SSL/TLS bağlantısına tıklayın. Girmiş olduğunuz sayfada Siteniz için SSL yükleyin ve yönetim(HTTPS) başlığı altındaki “SSL sitelerini yönetin.” bağlatısına tıklayıp kopyalamış olduğunuz ServerCertificate dosyasını sunucuya yükleyin.

SSL Sertifikası Indirme ve Yukleme (3)

Etki Alanı bölümünden SSL Sertifikasının yükleyeceğiniz alanı seçin. Ardından kopyalamış olduğunuz ServerCertificate.txt dosyasının içeriğini Sertifika: (CRT) bölümü içerisine yapıştırın ve Sertifikaya Göre Otomatik Doldur butonuna tıklayın. İlgili butona tıklamanız sonucunda Özel Anahtar (KEY) ve Sertifika Kuruluşu Paketi (CABUNDLE) alanları otomatik olarak dolacaktır. Son aşama olarak Sertifika Yükle butonuna tıklayarak son işleminizi gerçekleştirin.

SSL Sertifikası Indirme ve Yukleme (4)
SSL Sertifika kurulum işlemi böylece tamamlanmıştır. Yazılımınız tarafında http isteklerini https olarak yönlendirmeli ve link yapınızı düzenlemelisiniz.

SSL Sertifikası Indirme ve Yukleme (5)

The post SSL Sertifika Kurulumu Nasıl Yapılır? appeared first on Sıkça Sorulan Sorular | Alastyr.

Plesk Panel’de SSL Sertifika Kurulumu Nasıl Yapılır?

$
0
0

Plesk Panel’de SSL Sertifika Kurulumu Nasıl Yapılır başlıklı eğitselimizde Alastyr müşteri paneliniz aracılığı ile Plesk Panel’e SSL Sertifikası kurulumu hakkında yardım alabilirsiniz.

Kontrol paneline giriş yapınız

siteadresiniz.com:8443 adresinden Plesk kontrol paneline giriş yapınız. Eğer hizmetinize ait hesap bilgilerinizi hatırlamıyorsanız lütfen bizimle iletişim kurun.

 

CSR kodu oluşturun

Öncelikle ihtiyacımız olan CSR kodunuzu oluşturmak için SSL/TLS sertifikaları bölümünde bulunan SSL/TLS Sertifikası Ekleyin butonuna tıklayın.

Plesk CSR Kodu Olusturma (1)

Giriş yapmış olduğunuz sayfada CSR kodu oluşturmak doldurulması gereken alanlar aşağıdaki gibidir. (Zorunlu olarak doldurulması gereken alanlar * ile işaretlenmiştir.) Alanları doldurduktan sonra Talep et butonuna tıklayarak CSR kodunuzun oluşturulmasını sağlayın. ( Türkçe karakter kullanmadığınızdan emin olun. )

Bits: 2048

Ülke: Türkiye

İl/İlçe: Bornova

Konum (şehir): Izmir

Organizasyon adı(firma): www.alastyr.info

Organizasyon departmanı veya bölüm adı: IT

Alan adı: www.alastyr.info

E-posta: hostmaster@alastyr.info
Plesk CSR Kodu Olusturma (2)
CSR kodunuz oluşturulduktan sonra yönlendirileceğiniz sayfada, alanadiniz.com bağlantısına tıklayın.
Plesk CSR Kodu Olusturma (3)
Oluşturulmuş CSR kodunuzu kopyalayıp kaydedin.
Plesk CSR Kodu Olusturma (4)

SSL Sertifikanızı yapılandırın

Artık Alastyr müşteri panelinize giriş yaparak, SSL Sertifikanızı oluşturabilirsiniz. Hizmetlerim menüsü altında bulunan SSL Sertifikalarım bağlatısına tıklayın ve satın almış olduğunuz sertifikaları görüntüleyin. Kurulumunu gerçekleştireceğiniz SSL Sertifikasına tıklayarak ürün yönetim sayfasına giriş yapın.
Plesk SSL Musteri Panel Islemleri (1)
Yapılandırmasını gerçekleştireceğiniz SSL Sertifikanızın ürün yönetim sayfasında bulunan Oluştur butonuna tıklayarak işlemlere başlayın.
Plesk SSL Musteri Panel Islemleri (2)

Ürün yönetim sayfasında bulunan alanları eksiksiz ve doğru şekilde doldurmanız gerekmektedir. Aşağıdaki gibi doldurabilirsiniz.

Sunucu Bilgileri

CSR Girin: Oluşturmuş ve kaydetmiş olduğunuz CSR kodunuzu kopyalayıp ilgili alana yapıştırınız.

Web Sunucunuzu Seçin: Kurmuş olduğumuz sunucumuz Plesk kontrol paneli kullandığından bunu seçiyoruz.

İmza Algoritması: SHA2 

Plesk SSL Musteri Panel Islemleri (3)

Site Yöneticisi Kontak Bilgileri

Ünvan: Mr / Mrs

Ad: Otomatik gelmektedir.

Soyad: Otomatik gelmektedir.

Email Adresi: Otomatik gelmektedir.

Telefon: Otomatik gelmektedir.

Teknik Kontak Bilgileri

Admin kontağı ile aynımı? seçeneğini işaretleyebilirsiniz.

Tüm alanları eksiksiz doldurduysanız, Devam etmek için tıklayınız butonuna tıklayın.Plesk SSL Musteri Panel Islemleri (4)Plesk SSL Musteri Panel Islemleri (5)

Ardından SSL Sertifikası için onay aşaması gelmektedir. SSL Sertifikalarının onaylanmasında üç aşama bulunmaktadır. Bunlar; dosya ile onaylama(HTTP), mail ile onaylama ve cname (DNS) ile onaylama işlemleridir. Biz dosya ile onaylama aşamasını gerçekleştireceğiz.

Domain Onaylama Metodu bölümünde HTTP‘yi seçerek dosya tabanlı kimlik doğrulamasını seçin ve bir sonraki bölümden hostmaster@alanadiniz.com mail adresinizi seçin. Ardından Devam etmek için tıklayın butonuna tıklayın.

Plesk SSL Musteri Panel Islemleri (6)

Alastyr müşteri paneliniz üzerindeki işlemleri başarı ile tamamladınız. Doğrulama aşamasını tamamlamak için bir sonraki sayfada bulunan Download Authfile butonuna tıklayarak doğrulama dosyanızı indirin ve ardından sertifikanın kurulacağı web sitenize ait Plesk Panel’e giriş yapın.

Plesk SSL Musteri Panel Islemleri (7)

Onay dosyasını yükleyin

Plesk Panel’e giriş yaptıktan sonra doğrulama dosyamızı yükleyebilmek için Dosya Yöneticisine tıklayın ve httpdocs dizinine giriş yapın.

Dosya Yöneticisi sayfasında üst bölümde bulunan + Yeni butonuna tıklayarak .well-known klasörünü oluşturun.

Plesk SSL Dosya Yoneticisi (2)

Ardından oluşturmuş olduğunuz .well-known klasörüne giriş yaparak + Yeni butonuna tıklayın ve pki-validation klasörünü oluşturun.

Plesk SSL Dosya Yoneticisi (3)Dosya Yöneticisi sayfasında son aşama olarak, oluşturmuş olduğunuz pki-validation klasörüne giriş yapın ve ardından Dosya Yöneticisi sayfasında bulunan Yükle butonuna tıklayarak indirmiş olduğunuz fileauth.txt dosyasını yükleyin.

Plesk SSL Dosya Yoneticisi (4)

Sertifikanızı yükleyin

Ana bayi, yüklemiş olduğunuz onay dosyasını http://alanadiniz.com/.well-known/pki-validation/authfile.txt adresinden kontrol edecektir. Yüklemiş olduğunuz onay dosyasının tarayıcı üzerinden erişilebilir olduğundan emin olun. Ana bayinin sertifikanızı onaylama işlemi biraz zaman alacaktır. Bu süreye hiç bir şekilde müdahale edilememektedir, beklemenizi rica ederiz.

Hizmetlerim menüsü altında bulunan SSL Sertifikalarım bağlatısına tıklayın ve satın almış olduğunuz sertifikaları görüntüleyin. Kurulumunu gerçekleştireceğiniz SSL Sertifikasına tıklayarak ürün yönetim sayfasına giriş yapın.

Onaylanmış ve aktifleştirilmiş olan SSL Sertifikanızı ürün yönetimi sayfasından görüntüleyebilir ve Sertifikayı İndir butonuna tıklayarak indirebilirsiniz. Eğer sertifikanız onaylandıysa sertifikayı indir butonuna tıklayıp bilgisayarınıza .zip dosyasının inmesini bekleyin.

Plesk SSL Sertifikası Indirme ve Yukleme (1) Plesk SSL Sertifikası Indirme ve Yukleme (2)

Sertifika dosyanızı bilgisayarınıza indirdiyseniz .zip uzantılı dosyayı açın. Sıkıştırılmış .zip uzantılı dosya içerisinde CER – CRT Files klasörüne girin ve .crt ile -ca.crt dosyalarını seçip Plesk üzerinden sunucunuza yükleyin.

Plesk Panel’e girin ve sertifikayı yükleyin

Plesk Panel’e giriş yaptıktan sonra  SSL/TLS sertifikaları bölümüne girin. Girmiş olduğunuz sayfada alanadiniz.com bağlantısına tıklayın ve sertifikaları yükleyeceğiniz sayfaya giriş yapın.

Plesk SSL Sertifikası Indirme ve Yukleme (3)

Sertifika dosyalarını karşıya yükle bölümünde .crt ve -ca.crt dosyalarını seçin ve ardından Sertifikayı Karşıya Yükle butonuna tıklayın.

Plesk SSL Sertifikası Indirme ve Yukleme (4)

SSL Sertifika kurulum işlemi böylece tamamlanmıştır. Son aşama olarak Plesk Panel tarafında SSL desteğini aktifleştirmeli ve yüklemiş olduğunuz sertifikayı seçmelisiniz.

Yazılımınız tarafında http isteklerini https olarak yönlendirmeli ve link yapınızı düzenlemelisiniz.
Plesk SSL Destegi

The post Plesk Panel’de SSL Sertifika Kurulumu Nasıl Yapılır? appeared first on Sıkça Sorulan Sorular | Alastyr.

Let’s Encrypt SSL Sertifikası Nasıl Aktifleştirilir?

$
0
0

Let’s Encrypt SSL Sertifikası Nasıl Aktifleştirilir başlıklı eğitselimizde Let’S Encrypt ücretsiz SSL Sertifikanızı cPanel’inize giriş yaparak nasıl aktifleştirebileceğinizi anlatacağız.

Kontrol paneline giriş yapınız

siteadresiniz.com:2082 adresinden kontrol paneline giriş yapınız. Eğer hizmetinize ait hesap bilgilerinizi hatırlamıyorsanız lütfen bizimle iletişim kurun

SSL Sertifikanızı aktifleştirin

Eğer cPanel’inize giriş yaptıysanız, GÜVENLİK bölümü altında bulunan SSL/TLS Status sayfasına tıklayarak giriş yapın.

Lets Encrypt SSL Aktiflestirme (1)

SSL/TLS Status sayfasına giriş yaptıysanız henüz sertifikanızın kurulu olmadığını görüntüleyebilirsiniz. Sayfada bulunan Run AutoSSL butonuna tıklayın ve ssl sertifikanızın kurulmasını bekleyin. Bu işlem biraz zaman alacaktır, ancak sayfayı kapatsanızda sertifikanız arkaplanda kurulmaya devam edecektir.

Lets Encrypt SSL Aktiflestirme (2)

SSL Sertifikanızın kurulumu tamamlandığında sayfa otomatik olarak yenilenecektir ve aktifleştiğini görüntüleyebileceksiniz. Daha sonrasında gerekli yönlendirme işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

Lets Encrypt SSL Aktiflestirme (3)

The post Let’s Encrypt SSL Sertifikası Nasıl Aktifleştirilir? appeared first on Sıkça Sorulan Sorular | Alastyr.

Sunucu Yönetim Paneli Kullanımı

$
0
0

Bu yazıda sunucu hizmetinize ait yönetim panelinizin kullanımını resimli olarak anlatacağız. Alastyr‘dan bir Bulut Sunucu (VDS) ya da Paylaşımlı Sunucu (VPS)  satın aldığınızda sunucunuzun kurulumu tamamlandıktan sonra ürün yönetim sayfanızdan yönetim panelinizi görüntüleyebilirsiniz.

Yönetim Paneline Erişim

1- Bir sunucu hizmetine sahipseniz Hizmetlerim > Sunucularım adımlarını izleyerek mevcut hizmet(ler)inizi görüntüleyebilirsiniz.

1- Sunucu Hizmetleri

2- Sunucularım sayfasına giriş yaptıysanız, tüm sunucu hizmetlerinizi görüntüleyebilir ve yönetmek istediğiniz sunucu hizmetinize tıklayarak ürün yönetimi sayfasına giriş yapabilirsiniz. Ürün yönetimi sayfasında sunucunuza ait yönetim panelinizi görüntüleyebileceksiniz.

2- Sunucu Urun Yonetimi

3- Yönetim panelinizde; sunucunuza ait bilgiler yer almakla birlikte aynı zamanda hostname değiştirme, şifre değiştirme, IP adreslerini görüntüleme ve yönetme, SSH bağlantısı, formatlama ve kontrol paneli kurulumu gibi pek çok fonksiyon yer almaktadır.

3-Sunucu-Genel-Bakis13-Sunucu-Genel-Bakis2

Yönetim Paneli Kullanımı

Yönetim panelinde bulunan bölümleri size daha iyi anlatabilmek için numaralandırdık. Eğer hakkında herhangi bir bilgiye sahip olmadığınız modül varsa inceleyebilirsiniz.

4-Yonetim Paneli-124-Yonetim Paneli-21

(1) İşlemler

Şifre Değiştirme bölümünden sunucunuza ait belirlenen şifreyi değiştirebilirsiniz.

Start VPS, Reboot VPS, Stop VPS ve Poweroff VPS modüllerine tıkladığınız gibi sunucuya yanıt göndermektedir. Olası bir yanlış tıklamada işleminiz iptal edilemeyecektir.

Start VPS modülünden eğer sunucunuz kapalı ise sunucunuzu başlatabilirsiniz.

Reboot VPS modülünden sunucunuzu yeniden başlatabilirsiniz.

Stop VPS modülünden sunucunuzu durdurabilirsiniz.

Poweroff VPS modülünden sunucunuzu kapatabilirsiniz.

İptal Talebi bölümünden hizmetinizi sonlandırmak için talebinizi iletebilirsiniz.

—————————————————————————————————————————

(2) İşletim Sistemi

İki numaralı bölümde sunucunuzda kurulu işletim sistemi belirtilmektedir. ÖR: centos-7.6-x86_64

—————————————————————————————————————————

(3) Power Options

Üç numaralı Power Options bölümünde bulunan butonlar sırası ile Start/Stop the VPS, Restart the VPS ve Poweroff the VPS şeklindedir.

Start/Stop the VPS butonu ile sunucunuzu durdurabilir ya da başlatabilirsiniz.

Restart the VPS butonu ile sunucunuzu yeniden başlatabilirsiniz.

Poweroff the VPS butonu ile sunucunuzu kapatabilirsiniz.

—————————————————————————————————————————

(4) Server Status

Dört numaralı bölümde sunucu hizmetinize ait durum bilgisi, hostname, server ve IP adres bilgileri yer almaktadır.

—————————————————————————————————————————

(5) VPS Management

Hostname

Sipariş esnasında sunucunuz için belirlemiş olduğunuz hostname değerini bu modül ile düzenleyebilirsiniz.hostname-1

Change Password

Sunucunuzun root şifresini bu modül ile düzenleyebilirsiniz.

Change Password-1

IPs

Sunucunuzda tanımlı ip adreslerini görüntüleyebilir ve birincil ip adresinizi değiştirebilirsiniz.

IPs-1

Select Primary IP bölümünden güncellenecek ip adresini seçtikten sonra Set Primary IP butonuna tıklayarak birincil IP adresinizi değiştirebilirsiniz. Daha sonrasında “Your IP settings have been saved.Your IP settings will be changed when the VPS is booted again.” iletisiyle karşılaştığınızda sunucunuzu yeniden başlatarak yeni ip adresinizin aktif hale gelmesini sağlayabilirsiniz.

IPs-2

SSH Keys

Sunucunuz üzerinde kolayca SSH Key yani güvenli bir şifreleme oluşturabileceğiniz modüldür. Yönetim paneli üzerinden işlemleri gerçekleştirmeden önce SSH Key Oluşturma eğitselimizi incelemeli ve işlemleri sırası ile gerçekleştirmelisiniz.

SSH Keys bağlantısına tıklayarak sunucunuza SSH Key oluşturma işlemine başlayabilirsiniz. Giriş yaptıktan sonra Add SSH Key butonuna tıklayın.

SSH Key-1

SSH Key Oluşturma eğitselimizde bahsettiğimiz public ve private key oluşturma işlemleri esnasında edineceğiniz public keyi 2 numaralı alana kopyalayarak yapıştırın. 1 numaralı alana PuTTYgen üzerindeki “Key comment” ile aynı değeri girmeniz gerekmektedir. Ardından Add SSH Key butonuna tıklayarak sunucunuza ekleyin.

SSH Key-2

Public key’inizi sunucuya ekledikten sonra “The SSH key has been added successfully” iletisi ile karşılaşacaksınız ve Tamam butonuna tıklayarak devam edin.

SSH Key-3

Tamam butonuna tıkladıktan sonra sunucunuza eklenmiş olan SSH Keylerini görüntüleyebileceksiniz.

SSH Keys-4

İşlemlerinizin tamamlanması için bir kaç adım daha kaldı. Şimdi sunucumuzun yönetim paneline geri dönerek SSH Keys bağlantısına tıklayarak giriş yapın.

SSH Key-5

Oluşturmuş olduğunuz anahtara mause ile tıklayın(2) ve işaretleyin. Ardından Use SSH Key butonuna tıklayarak, sunucuda bu SSH Key’in kullanılmasını sağlayın.

SSH Key-6

Son adım olarak karşınıza çıkan iletide, “SSH Key’inizin sunucunuza eklendiği ve değişikliklerin aktif hale gelmesi için sunucunuzun yeniden başlatılması gerektiği” belirtilmektedir.

SSH Key-7

VNC

Sunucunuzun konsoluna HTML 5 aracılığı ile erişim sağlayabileceğiniz ve eğer desktop eklentisi kurulu ise uzak masaüstüne erişim sağlayabileceğiniz modüldür.

VNC-1

Launch HTML 5 VNC Client butonuna tıkladığınızda karşınıza SSH Terminal ekranı gelecektir ve root bilgileriniz ile erişim sağlayabilirsiniz.

VNC-2

VNC Password

VNC ile bağlantı sağlarken kullandığınız sunucunuzun şifresini değiştirebileceğiniz modüldür.

Şifreniz başarılı şekilde değiştirildiğinde “Your VNC Password has been changed successfully.” iletisi ile karşılaşacaksınız.

VNC-Password1

OS Reinstall

Mevcut işletim sistemlerini görüntüleyebileceğiniz ve format işlemini gerçekleştirebileceğiniz modüldür. Select OS bölümünden kurulumunu yapmak istediğiniz işletim sistemini seçip, New Password ve Retype Password alanlarında sunucunuz için şifrenizi belirleyip ardından Reinstall butonuna tıklayın.
ReInstall OS-1

Eğer formatlama işlemi konusunda karar verdiyseniz ve sunucudaki tüm verilerinizin silineceğini onaylıyorsanız, Reinstall butonuna tıkladıktan sonra karşınıza gelen iletideki “Tamam” butonuna tıklayın.
ReInstall OS-2

Tamam” butonuna tıklayarak iletiyi kapatabilirsiniz. Ardından işletim sisteminiz bir kaç dakika içerisinde yeniden kurulacaktır. Belirlemiş olduğunuz paralo ile sunucunuza erişim sağlayabilirsiniz.
ReInstall OS-3

Control Panel

Sunucunuza otomatik olarak kurulumunu gerçekleştirebileceğiniz kontrol panellerinin yer aldığı modüldür. Otomatik kurulum işlemini gerçekleştirebileceğiniz kontrol panelleri cPanel, Plesk, Webuzo, Webmin, Interworx, ISPConfig3, VestaCP ve CentOS Web Panel şeklindedir. Kontrol panel kurulumları sunucu özelliklerinize bağlı olarak değişmekle birlikte ortalama 90-120 dakika içerisinde tamamlanmaktadır.

Control Panel-1

Kurulumunu gerçekleştirmek istediğiniz kontrol paneline tıkladıktan sonra karşınıza gelen ileti mesajında “Tamam” butonuna tıklayarak işlemi başlatın.

Control Panel-2

Kontrol panel kurulumunun başlaması için sunucunuzun yeniden başlatılması gerekmektedir.

Control Panel-3

Rescue Mode

Kurtarma modu, Linux sunucunuz üzerindeki dosyalarınızı kurtarabilmeniz için küçük bir Linux ortamını başka bir diskten önyükleme olanağı sağlayan modüldür.

Rescue-1

Root Password ve Confirm Password alanlarını doldurduktan sonra Enable Rescue Mode butonuna tıkladığınızda arkaplanda kurtarma modunu aktifleştirecektir. Karşınıza çıka iletide “Tamam” butonuna tıklayın.

Rescue-2

Rescue Mode (Kurtarma Modu) aktif olduğunda yönetim panelinizde “Rescue Mode is currently enabled.” not mesajı belirecektir.

Rescue-4

Disk Bağlama

Rescue mode aktif iken, SSH bağlantısı sağlayarak belirlediğiniz yeni şifre ile bağlantı sağlayabilir ve diskinizi bağlayarak erişim sağlayıp kurtarma işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

Rescue SSH-1

Mount etmeniz gereken diskinizin bilgilerine ulaşabilmek için “fdisk -l” komutunu terminalde çalıştırın.

Rescue SSH-2

Device bölümünden diskinizin yolunu alın ve “mount -o barrier=0 “disk yolu” /mnt” komutunu çalıştırarak diskinizi kurtarma modunda /mnt klasörü içerisine bağlayın.

Rescue SSH-3

Ardından “cd /mnt komutu ile bağlamış olduğunuz diskinizin içerisindeki verilerinizi görüntüleyebilir ve müdahale edebilirsiniz.

Rescue SSH-4

Rescue Mode Disable

Rescue (Kurtarma) Mode devredışı bırakmak için “Disable Rescue Mode” butonuna tıklayın. Ardından kısa süre içerisinde sunucunuz aktif hale gelecektir.

Rescue-5disable

Monitoring

Sunucu hizmetinizin kaynak kullanımını takip edebileceğiniz modüldür. Bu modülde takip edebileceğiniz kaynaklar CPU, Ram,  Disk/Inodes (disk ve dosya kullanım sayısı) , Disk I/O (anlık disk işlemi) ve Network şeklindedir.

Monitoring-1

Status Logs

Sunucu hizmetinize ait durum kayıtlarının bulunduğu ve inceleyebileceğiniz modüldür.

Status Logs-1

Logs

Sunucu hizmetinizde Power Options bölümü üzerinde gerçekleştirdiğiniz işlemlerin kayıtlarının tutulduğu ve görüntüleyebileceğiniz modüldür.

Logs-1

Self Shut Down

Sunucu hizmetinizi zamanlayıcı aracılığı ile başlatabilir, durdurabilir, yeniden başlatabilir ya da tamamen kapatabilirsiniz. Date bölümünü ay/gün/yıl olarak doldurduktan sonra saat ve dakika ayarlarını da tamamlayıp, Action bölümünden sunucunuzda hangi işlemin yapılmasını istediğinizi seçip Save butonuna tıklayın.

Timer-1

Yapılmasını istediğiniz aksiyonu kaydettikten sonra karşınıza çıkan “Action added” iletisini Tamam butonuna tıklayarak kapatın.

Timer-2

Tamam butonuna tıkladıktan sonra oluşturulan zamanlayıcıyı ilgili sayfadan görüntüleyebilirsiniz, düzenleyebilirsiniz ya da silebilirsiniz.

Timer-3

Tasks

Sunucu hizmetinizde yönetim panelinden gerçekleştirdiğiniz işlemlerin kaydının bulunduğu modüldür.

Tasks

————————————————————————————————————————

(6) DNS Yönetimi

Altı numaralı bölümde domain ekle bölümünden ekleyeceğiniz alan adı üzerinde dns yönlendirme işlemleri gerçekleştirebileceğiniz modüldür.

————————————————————————————————————————

(7) Bandwidth Statistics

Yedi numaralı bölüm sunucunuzun günlük trafik kullanımını izleyebileceğiniz bir bölümdür.

————————————————————————————————————————

(8) Network Speed

Sekiz numaralı bölüm sunucunuzun anlık olarak internet hat kullanımını izleyebileceğiniz bölümdür.

————————————————————————————————————————

(9) Server Stats

Dokuz numaralı bölüm sunucunuzun disk ve CPU kullanımını izleyebileceğiniz bölümdür.

————————————————————————————————————————

(10) Monthly Chart

On numaralı bölümde sunucunuzun hangi ayda ne kadar trafik kullandığını görüntüleyebileceğiniz bölümdür.

The post Sunucu Yönetim Paneli Kullanımı appeared first on Sıkça Sorulan Sorular | Alastyr.

SSH Key Nasıl Oluşturulur

$
0
0

Bu yazıda sunucu hizmetinize ait SSH Key oluşturabilmek için gerekli public ve private key nasıl oluşturulur resimli olarak anlatacağız. Bu işlemi gerçekleştirebilmeniz için Alastyr‘dan bir Linux Bulut Sunucu (VDS) ya da Linux Paylaşımlı Sunucu (VPS)  satın almış olmanız gerekmektedir.

Sunucunuza SSH root şifreniz dışında birde SSH gizli/açık anahtar ikilisi ile giriş yapılabilmektedir. Bu işlemi daha çok birden fazla sunucuya erişim sağlamak isteyen kişiler kullanmaktadır.  Erişim sağlanması gereken birden çok sunucu olduğunda ya da kişilere kısa süreli şifreler vermek istendiğinde bu işlem sürekli şifre değiştirmek yerine daha güvenli olacaktır.

Bu işlemi PuTTYgen ile gerçekleştirebilirsiniz. Sunucuya tanımlanan açık(Public) ve gizli(private) anahtar iyi korunmalı ve üçüncü şahısların kesinlikle eline geçmemelidir.

Kurulum

Öncelikle ( http://the.earth.li/~sgtatham/putty/latest/x86/puttygen.exe ) adresinden PuTTYgen uygulamasını bilgisayarınıza indirin. Uygulamayı çalıştırdıktan sonra Generate butonuna tıklayın.

PuttyGen (1)

Generate butonuna tıkladıysanız bu adımda mause ile uygulama üzerinde hareket ederek key üretilmesini sağlayın.

PuttyGen (2)

Key bu şekilde oluşturulmuş oluyor.

  1. Bir numara ile işaretli alanı kendinize göre düzenleyebilirsiniz.
  2. İki numaralı alanda eğer istiyorsanız giriş yaparken kullanılacak bir şifre belirleyebilirsiniz. (Herhangi bir şifre belirlemeyebilirsiniz.)
  3. Üç numaralı alanda bir önceki adımda eğer şifre tanımlama işlemi gerçekleştirdiyseniz aynı şifreyi yazarak onaylayın.
  4. Dört numaralı alandaki butona tıklayarak açık anahtarınızı kaydedin. Bu sunucu üzerine tanımlanacak anahtardır.
  5. Beş numaralı alandaki butona tıklayarak gizli anahtarınızı kaydedin. Bu anahtarı daha sonra putty üzerine tanımlayacaksınız ve oluşturulan ssh key ile sunucu arasındaki bağlantınızı sağlayacak olan .ppk dosyasıdır.

PuttyGen (3)

(4) Numaralı alandaki açık anahtarınızı kaydedip, saklayın. ÖR: dosyaadı.public

PuttyGen (5)

(5) Numaralı alandaki gizli anahtarınızı kaydedip, saklayın. ÖR: dosyaadı.ppk

PuttyGen (4)

ssh-rsa AAAAB3NzaC1yc2EAAAABJQAAAQEAxx3Z1yBcCLG6mi4jTKz6CXjViwtNnnRZchroi9TSEgyLsytEgPJJyHpdf3XpZpm+00HhUOnR4ZYFDQvuBnOdI+CPowsFYuzkmB5y+TWjvK+DOHqTU7WTn5A+o/PsRAH1T6+IKnLzd+9cTf+YuZGcPbTTHZftXmiuADbpixEM+tk3SRt8eaNBaBATB4VcXVsqSIP62/V8n6R6tbYVqGLUxTtyS+gBtX07EMSpAIv+JUbDTiCBkiuHA3KqFUFnbK4tafnH+RG8DhsDKcBre4SY0Qv2T4vP9M6RF1AvuW2iok7/JTYZ5abNNd+jENy/qL7wdFrEmdry46BRov7t+1522w== ca

Aşağıda bulunan işlemi Alastyr’da barındırdığınız sunucu hizmetlerinizde kolayca sunucu yönetim panelinizden gerçekleştirebilmektesiniz. Sunucu yönetim panelinizden SSH Key eklemek hakkında bilgi almak için eğitseli inceleyiniz.

Ekranda görmüş olduğunuz Public Key’i Linux sunucunuzdaki .ssh klasöründe bulunan authorized_keys dosyasına tek satır olarak ekleyin ve artık oluşturduğunuz SSH Key ile sunucuya erişim sağlayabilirsiniz.

.PPK Dosyasını Yerleştirme

PuTTY programını açtıktan sonra SSH > Auth menüsü altında bulunan Private key file for authentication bölümünden bilgisayarımıza kaydettiğimiz ve üçüncü şahısların ulaşmaması gereken dosyaadı.ppk gizli anahtar dosyamızı tanımlıyoruz.

putty-1

Ardından PuTTY programın Category menüsü altında bulunan Session bölümüne giriş yapın ve Host Name bölümüne sunucu adresiniz veya ip adresinizi yazarak Open butonuna tıklayın.

putty-2

Sunucunuza giriş yaparken oluşturmuş olduğunuz SSH Key sayesinde artık kolay erişim sağlayabilir ve root şifrenizide güvende tutabilirsiniz.

putty-3

The post SSH Key Nasıl Oluşturulur appeared first on Sıkça Sorulan Sorular | Alastyr.

Joomla Spamlardan Kurtulun

$
0
0

Joomla’da captcha eklentileri ile spam yorum gönderimlerine ve bu yorumların listelenmesine çözüm oluşturabilirsiniz.

Sitenizde kullanıcı kayıt işlemini kullanmak istemiyorsanız, Sistem > Genel Yapılandırma bölümüne giriş yapın. Ardından açılan sayfadaki sol menüde Kullanıcılar bölümüne giriş yapıp “Kullanıcı Kaydına İzin Ver” bölümünü Hayır olarak düzenleyip sol üstteki Kaydet tıklayın.

Nasıl Kurulur?

Eğer Joomla yönetici panelinize giriş yaptıysanız, üst menüde yer alan Eklentiler > Uyumlu Ekler bölümüne tıklayarak giriş yapın.

Joomla Captcha-11

Uyumlu ekler sayfasında bulunan CAPTCHA – Görünmez reCAPTCHA ‘nın sol tarafındaki butona tıklayarak aktifleştirin.

Joomla Captcha-22

Eklentinizi aktifleştirdikten sonra CAPTCHA – Görünmez reCAPTCHA yazısının üzerine tıklayıp ayarlamaları yapacağınız sayfaya giriş yapın.

Joomla Captcha-33

Alanınız için bir site ve gizli anahtar almak için https://www.google.com/recaptcha adresine gidin.

İlk defa Google ReCAPTCHA kullanıyorsanız direk yeni form oluşturma aşaması karşınıza gelecektir. İlk alanda “alastyr.info” yazan bölümde formunuzun ismini girmelisiniz. reCAPTCHA türü bölümünü istediğiniz şekilde seçebilirsiniz ancak görseldeki ayarları uygulamanızı öneriyoruz. Alan adları bölümüne hangi web siteniz için kurulum gerçekleştiriyorsanız yazıp eklemeyi unutmayın. Daha sonrasında şartları onayladığınız seçenekleri işaretleyerek oluşturma işlemini tamamlayın.

WordPress Captcha-5

Bir sonraki aşamada sitemize özel anahtarları sırası ile önce Site Key ve Secret Key bölümlerine giriyoruz

WordPress Captcha-6

Site anahtarı ve gizli anatarı alanlarını doldurduktan sonra kaydedin ve captcha kurulumunuzu tamamlayın.

Joomla Captcha-44

The post Joomla Spamlardan Kurtulun appeared first on Sıkça Sorulan Sorular | Alastyr.

Viewing all 107 articles
Browse latest View live